Zoeken
 


Slaapziekte bij kinderen na inenting Mexicaanse griep

Laatste wijziging: woensdag 19 november 2014 om 09:33, 2701 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 19 november 2014



Bekijk de uitzending van/bij eenvandaag.nl

Tientallen Nederlandse kinderen hebben de ernstige slaapziekte narcolepsie gekregen na te zijn ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Dat heeft Agnes Kant zojuist bekend gemaakt in Radio EenVandaag. Kant is directeur van het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb, waar de meldingen zijn binnengekomen.

Bij Lareb zijn volgens Kant tot nu toe 20 gevallen gemeld. De Narcolepsie Stichting noemt nog eens 29 extra meldingen. In mei lag het aantal meldingen nog op 7. Kant wil dat er nader onderzoek wordt gedaan omdat het niet makkelijk aan te tonen is of de ziekte 1 op 1 is veroorzaakt door het vaccin. Maar Kant noemt het in de uitzending “niet uitgesloten". 

Nog 29 mensen met narcolepsie
Volgens Roel de Boer van de Narcolepsie Stichting gaat het om nog veel meer gevallen van mensen die narcolepsie hebben gekregen na inenting met het middel Pandemrix. Hij noemt nog eens 29 extra gevallen, waaronder 18 kinderen, waarvan het merendeel geen melding heeft gemaakt aan Lareb. "Het gaat om 29 mensen die symptomen van narcolepsie meldden naar aanleiding van die prik", aldus De Boer.   

In 2009 heerste de gevaarlijke Mexicaanse griep wereldwijd, ook wel H1N1 genoemd. Veel landen, zoals Nederland gingen toen over tot vaccinatie, van de inwoners. In ons land werden vooral de 0 - 5 jarigen ingeënt met het vaccin Pandemrix. 

Opvallend veel narcoleptische tieners in Finland
Finland bracht voor het eerst naar buiten dat datzelfde vaccin een zorgwekkende bijwerking heeft. Opvallend veel tieners kregen narcolepsie en wetenschappelijk onderzoek wees op een verband. In Nederland bleek dat verband nog niet. Afgelopen mei maakte Lareb bekend tot dan toe zeven meldingen te hebben gekregen van kinderen die de chronische slaapziekte kregen na te zijn gevaccineerd. Nu is dat aantal dus opgelopen tot in ieder geval twintig. 

Narcolepsie is een slaapstoornis. Mensen met narcolepsie zijn de hele dag slaperig en hebben soms onbedwingbare slaapaanvallen. Voor meer informatie, kijk op narcolepsie.nl en op de website van de Narcolepsie Stichting.



Bron: eenvandaag.nl

Voeg toe aan: