Zoeken
 


Magnetisch portaal verbindt de aarde met de zon

Laatste wijziging: maandag 3 november 2008 om 19:47, 1922 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 3 november 2008


Gedurende de tijd die het kost om dit artikel te lezen, zal er hoog boven je hoofd iets plaatsvinden dat voorheen door geen wetenschapper geloofd werd. Een magnetisch portaal zal zich openen, waarbij de aarde verbonden wordt met de zon – een portaal van vele miljoenen kilometers lang. Tonnen geladen deeltjes vliegen door de opening voordat deze weer sluit, ongeveer op het moment waarop je het einde van dit artikel bereikt hebt. 

Wetenschappers weten al lang dat de aarde en de zon met elkaar verbonden moeten zijn. De magnetische schil rond de aarde is immers gevuld met deeltjes die afkomstig zijn van de zon. Deze deeltjes reizen mee met de zonnewind en penetreren vervolgens de magnetische verdedigingswal van de aarde. De deeltjes dringen binnen via magnetische lussen die helemaal tot aan de zon teruggeleidt kunnen worden.

De wetenschap was van mening dat deze verbinding permanent was en dat de zonnewind op ieder moment de aarde kon bombarderen. Dit blijkt nu onjuist te zijn: de verbindingen helemaal niet stationair, maar juist zeer kortdurend en dynamisch.  Dit soort verbindingen staan nu bekend als flux transfer events (FTE’s). Ze ontstaan ongeveer als volgt.

Aan de dagzijde van de aarde drukt het magnetisch veld van de aarde tegen dat van de zon. Iedere 8 minuten versmelten deze velden tijdelijk, een zogenaamde “reconnect” of herschikking. Hierbij wordt een portaal geopend waardoor deeltjes naar binnen kunnen vliegen. Het portaal neemt de vorm aan van een magnetische cilinder, die zo breed als de aarde is. Het bestaan van deze cilinders is nu onomstotelijk aangetoond door een internationale vloot van negen ruimtesondes (de vier Cluster-sondes van ESA en de vijf THEMIS-sondes van NASA).Bron: Astrostart

Voeg toe aan: