Zoeken
 


Hubble neemt foto van zeldzaam sterrenstelsel

Laatste wijziging: donderdag 5 februari 2009 om 23:16, 3021 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 5 februari 2009

De Amerikaans-Europese Hubble Ruimtetelescoop (HST) heeft een gedetailleerde bik geworpen op een ongewoon spiraalvormig sterrenstelsel dat er wat als een kwal uitziet, zo heeft het Hubble Centrum in Garching (nabij München) bekendgemaakt.

Sterrenstelsel NGC 4921
Het gaat om een foto van sterrenstelsel NGC 4921 in de Coma Galaxy Cluster in het sterrenbeeld Coma Berenices, terwijl de achtergrond rijk is aan veel ver verwijderde sterrenstelsels, in alle soorten vormen, kleuren en groottes. Van sommige is het licht afkomstig uit de vroege jaren van de kosmos.

Coma Galaxy Cluster
De Coma Galaxy Cluster, die ook bekendstaat als Abell 1656, staat op ongeveer 320 miljoen lichtjaar van ons en telt meer dan 1.000 sterrenstelsels en is daarmee een van dichtsbijzijnde collectie sterrenstelsels uit het nabije universum. De helderste ervan, zoals NGC 4921, zijn reeds op het einde van de negentiende eeuw ontdekt. Sterrenstelsels in rijk gevulde clusters ondergaan talrijke interacties en samensmeltingen met de neiging dat gasrijke spiralen zonder veel actieve stervorming in elliptische systemen veranderen. Vandaar dat er in de Coma Cluster veel meer elliptische dan spiraalvormige sterrenstelsels te vinden zijn dan in rustiger gebieden, zegt het Hubble Centrum.

Zeldzaam spiraalvormig stelsel
NGC 4921 is een van de zeldzame spiraalvormige stelsels in de Coma en ook een ongewoon exemplaar. Het is een voorbeeld van een "anemische spiraal" waar de normale hevige stervorming, die zorgt voor de bekende heldere armen van het stelsel, veel minder intens is. Het resultaat is een delicate werveling van stof in een ring rondom het sterrenstelsel, vergezeld van sommige jonge blauwe sterren die het scherpe oog van de Hubble niet zijn ontgaan. (belga/vsv)Bron: hln.be

Voeg toe aan: