'Miljarden aardes in het heelal'

Laatste wijziging: dinsdag 17 februari om 00:47, 2976 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 17 februari 2009

Er zouden miljarden op de aarde lijkende planeten in het heelal kunnen zijn. Volgens dr Alan Boss van het Carnegie Institute of Science is het mogeiljk dat deze werelden zijn bewoond door simpele vormen van leven. Hij deed zijn uitspraken op het jaarlijkse cogres van de American Association for the Advancement of Science (AAAS), zondag in Chicago. Dat meldt de BBC.



Tot dusver hebben telescopen zo'n driehonderd planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. De meesten zijn echter niet in staat om leven te herbergen. Ze bestaan uit gas, zoals Jupiter, of staan zo dicht bij sterren dat iedere vorm van leven direct zou verbranden.

Maar gezien het geringe aantal planeten dat tot dusver is ontdekt, schat dr Boss in dat iedere ster die gelijkenis vertoont met de zon, gemiddeld een op de aarde gelijkende planeet in de buurt moet hebben. Volgens deze simpele berekening zijn er dus grote hoeveelheden planeten waar organismes kunnen overleven.

Toch hoeven we niet te verwachten binnenkort naar een andere aarde te kunnen verhuizen: "Deze planeten zijn niet alleen bewoonbaar, ze zullen ook bewoond worden, waarschijnlijk door dingen die drie tot vier miljard jaar geleden op aarde leefden," aldus Boss. Bacteriën, dus.



Bron: depers.nl