Suiker erbij?

Laatste wijziging: donderdag 28 mei om 00:07, 2943 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 28 mei 2009

De gezonde suikervervanger heet Stevia, kort voor Stevia rebaudiana. Het is afkomstig uit Paraguay en al eeuwen in gebruik bij indianen uit het Amazone-gebied als zoetstof en als panacee. Stevia bevat geen calorieën, is niet schadelijk zoals suiker en is bewezen gezond. Maar niet te vroeg gejuicht: Stevia smaakt naar zoethout. Dropachtig, richting laurier. Wil je dat in je koffie of je appeltaart?

Het goede nieuws is, dat er een gezonde suikervervanger bestaat; het slechte nieuws dat het naar zoethout smaakt. Tenzij je het zelf zaait. Want betere Suiker is wel verkrijgbaar, maar de grote suikerfabrikanten houden het liever tegen.

We doen een proef met Rio Sweet Stevia van importeur TS Products in Harderwijk, gekocht voor ongeveer twaalf gulden per flesje van twintig milliliter. We laten voorzichtig een druppeltje vallen in een kop sterke thee met een wolkje melk. Geen verschil te proeven. Nog twee druppeltjes: zoet wordt de thee niet. We worden roekeloos en slingeren zeven, acht druppeltjes in het kopje. Nu is het dropthee geworden: thee met een duidelijke zoete lauriersmaak erin.

Eén van ons vindt de thee best lekker zo. Een ander begint gesmoorde geluiden te maken om afkeuring uit te drukken. Mij kan het drankje ook niet echt bekoren. Afkicken van suiker lijkt me gemakkelijker dan overschakelen op deze drop-bijsmaak. Vanwaar dan toch die opwinding over Stevia? Waarom zijn er honderden webpagina's te vinden op Internet over het zoetmiddel en vallen de auteurs over elkaar heen in hun loftuitingen? Er blijkt een bittere strijd te woeden rond Stevia.

Technisch is het namelijk al jaren mogelijk om Stevia-extracten zonder bijsmaak te produceren, maar die mogen niet worden verkocht. Specerijenbedrijf Euroma had een jaar of tien geleden al een vrijwel neutraal, naar suiker smakend product, genaamd Eurosweet. Dat is geruisloos verdwenen - nog voordat het op de markt was gekomen, want Stevia is niet opgenomen in de zoetwarenwet. Om te voldoen aan de wet- en regelgeving is kostbaar onderzoek nodig.

Maar ja, je kunt niet zo eenvoudig een patent nemen op een plant die in het oerwoud groeit, dus er vallen geen miljoenen te verdienen en niemand kan of wil dat onderzoek betalen. Het zou natuurlijk ook mogelijk zijn de wet aan te passen en dit puur plantaardige, puur natuurlijke product erin op te nemen zonder verder onderzoek. Bijvoorbeeld omdat het al eeuwenlang in gebruik is tot volle tevredenheid en gezondheid van alle gebruikers.

Of omdat er in Japan wél talrijke onderzoeken zijn gepubliceerd die bewijzen dat het middel deugt. De Japanners hebben het voor elkaar: Stevioside heeft daar al bijna de helft van de zoetstoffenmarkt veroverd. In Amerika mag Stevia na lang touwtrekken inmiddels worden verkocht in voedingssupplementen, maar niet als concurrerend zoetmiddel. Er zijn sterke aanwijzingen dat suikerfabrikanten en producenten van zoetstoffen - zoals Monsanto in de Verenigde Staten - een aanpassing van de zoetwarenwet tegenhouden.

Ook in Nederland mag je niet op de verpakking zetten dat het suiker kan vervangen. Een woordvoerster van TS Products meldt desondanks, dat er veel trouwe klanten zijn voor de druppels: mensen die zijn afgeknapt op andere suikervervangers en blijkbaar gehecht zijn geraakt aan de typische smaak.

Suiker is slecht voor alles: van je tanden via je figuur en je bloedsuikerspiegel tot je darmen en alle andere organen. Vervangende zoetstoffen als Cyclamaat en Aspartaam zijn waarschijnlijk kankerverwekkend. Sinds Aspartaam in 1984 op de Amerikaanse markt kwam, is het aantal hersentumoren daar opvallend gestegen. Stevia helpt niet alleen om het leven zoet te maken, maar ook tegen koorts, reuma, infecties, haaruitval en moeheid.

Het helpt om de bloeddruk te reguleren en de spijsvertering te stimuleren. Ook eczeem, acne en andere huidproblemen zouden er gunstig op reageren, en het zou zelfs goed zijn tegen cariës en ontstekingen in de mond, door het hoge vitamine-C- en chlorofylgehalte. Wanneer worden we wijs? Het schijnt dat de hele Stevia-blaadjes een veel minder uitgesproken dropsmaak hebben dan het destillaat en veel lekkerder zijn in dranken en spijzen.

De Amazone-indianen noemen de plant niet voor niets 'honingblad'. Zelf kweken moet kinderlijk eenvoudig zijn. Wie het wil proberen, kan planten of zaden kopen via Internet, bijvoorbeeld bij http://www.herbaladvantage.com/catalog/stevia.htm. Een gezond alternatief.

Door Lisette Thooft.

Tekst: http://nl.odemagazine.com/doc/0031/suiker-erbij



Bron: aquariusage.com