Mogelijk grootste zonnevlek ooit; 22 juli Eclipse van de Eeuw

Laatste wijziging: zondag 12 juli om 12:42, 5389 keer bekeken
 
Groningen, zondag 12 juli 2009

 

Mogelijk grootste zonnevlek ooit; 22 juli 'Eclipse van de Eeuw'

  
Ultravioletfoto van vandaag, genomen door NASA's Stereo-A satelliet, waarop Zonnevlek 1024 duidelijk is te zien.
 
De afgelopen week hebben astronomen de ontwikkeling van de mogelijk grootste en krachtigste Zonnevlek ooit waargenomen. Deze vlek is naar schatting 60 tot 80 keer groter dan de Aarde, volgens sommige berichten een record, en heeft zulke felle vlammen dat NASA er nauwelijks foto's van kon maken. Tevens is het, na een ongewoon lange stilteperiode, de eerste Zonnevlek in twee jaar tijd. Deze vorige zonnevlek vestigde ook al een record met een grootte van 45 x de Aarde, een lengte van 45 dagen en een niet eerder gemeten kracht van x28 (gemiddeld is deze kracht x12).

De kracht van de vlammen van 'Zonnevlek 1024' was afgelopen week nog niet exact gemeten, maar zou volgens de Australische astronoom Owen Bennedick vergelijkbaar zijn met honderdduizenden waterstofbommen. Inmiddels is de Zonnevlek over de westelijke rand van de Zon verdwenen, en daardoor niet meer zichtbaar vanaf de Aarde. Als de Zonnevlek nog twee weken blijft bestaan, dan zal nummer 1024 echter opnieuw waar te nemen zijn vanaf onze planeet.

Het nummer van de Zonnevlek, een intense magnetische 'storm' op het oppervlak van de Zon, is gerelateerd aan het feit dat de Zon de 24e Zonnecyclus is ingegaan (een cyclus duurt ca. 11 jaar). Tot nu toe werd deze gekenmerkt door een unieke stilte, een nooit eerder waargenomen langdurige afwezigheid van Zonnevlekken. In 2012 zal cyclus 24, die volgens astronomen 30% tot 50% krachtiger zal zijn dan de vorige piek in 2001/2002, zijn hoogtepunt bereiken.

Astronomen zijn zeer bezorgd voor de gevolgen voor de Aarde, met name in het jaar 2012. Niet alleen wordt één van de krachtigste pieken ooit verwacht, maar tegelijkertijd is het magnetische veld van de Aarde, dat ons beschermt tegen schadelijke kosmische straling, steeds zwakker aan het worden, terwijl het magnetische veld van de Zon sinds het jaar 1901 juist 230% sterker is geworden. Dit zou op onze planeet kunnen zorgen voor de massale ontregeling en verwoesting van elektronische- en communicatiesystemen, elektriciteitsnetwerken, en tevens zeer extreme weersomstandigheden kunnen veroorzaken.

Bedenk hierbij dat wetenschappers de kracht van de laatste 8 zonnecycli met meer dan 98% nauwkeurigheid wisten te voorspellen.
 
Eclipse van de Eeuw
Daarnaast maakt de astronomische wereld zich op voor een unieke Zonne-eclipse, die op 22 juli zal plaatsvinden. Deze zonsverduistering wordt ook wel 'De Eclipse van de Eeuw' genoemd, omdat een vergelijkbaar verschijnsel zich pas weer in het jaar 2132 zal voordoen.


 
De zeer bijzondere Zonsverduistering, met een zichtbare verduistering van 399 seconden de langste van de hele 21e eeuw, zal volledig te zien zijn in het noorden van India, centraal China en de Stille Oceaan, en gedeeltelijk in het grootste deel van Azië, waaronder Pakistan en Iran. Ter vergelijk: de vorige zonsverduistering op 1 augustus 2008 duurde slechts 2 minuten.

Xander

Bronnen o.a.:
 
Wikipedia (Animatie aanstaande Zonne-eclips)
Sun Stopper


Bron: xandernieuws.punt.nl