Nasa voorspelt recordwarmte voor de volgende jaren

Laatste wijziging: woensdag 29 juli om 15:52, 2401 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 29 juli 2009

Een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden zorgt er volgens de Nasa en een team wetenschappers van de Amerikaanse marine voor dat de stijging van de gemiddelde temperatuur op onze planeet de volgende jaren 150 procent hoger zal zijn dan wat klimaatonderzoekers vreesden.

"Recordbrekende temperaturen"
Naast de voortzetting van de opwarmende trend door verdere toename van broeikasgassen zoals CO2 en methaan in onze atmosfeer, krijgen we volgens Nasa af te rekenen met de effecten van een toename van de zonne-activiteit en een nieuwe golf El Niños. Dat gaat de volgende jaren leiden tot "recordbrekende" temperaturen stellen ze in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Research Letters.

Einde van 11-jarige cyclus
Uit de analyse van de wetenschappers blijkt dat we aan het einde zitten van een 11-jarige cyclus met verminderde zonne-activiteit. De reden dat het toch nog zo warm was, onder andere met smeltrecords voor ijs van gletsjers en het verkleinen van de Noordpool, is de verdere toename van broeikasgassen in de atmosfeer.

El Nino
Terwijl deze trend ook de komende jaren zal doorzetten, zullen ook de beide andere factoren mogelijk weer gaan bijdragen aan hogere temperaturen. Zo meldden Australische en Amerikaanse meteorologen eerder deze maand dat zich op dit moment een nieuwe El Niño boven de Grote Oceaan ontwikkelt. Daar wordt met de nodige schrik naar gekeken, want volgens nogal wat klimaatwetenschappers zou een nieuwe El Niño veel ergere gevolgen hebben dan de laatste grote in 1998 omdat de gemiddelde temperatuur inmiddels weer aanzienlijk hoger ligt.

Onregelmatig, maar gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar, leidt het weerfenomeen El Niño tot zo'n uitgebreide en sterke verwarming van het oceaanwater dat de hele atmosfeer daar gedurende langere tijd door wordt beïnvloed.

Zo'n El Niño beïnvloedt het weer in grote delen van de wereld. De laatste El Niño van 1997-'98 heeft volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie in meer dan zestig landen aanleiding gegeven tot extreme weersomstandigheden. In totaal zijn 41 landen getroffen door overstromingen en 22 door droogte. (mvl)Bron: hln.be