Quantitative Easing 2: 4000 miljard dollar extra?

Laatste wijziging: dinsdag 26 oktober om 16:47, 3143 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 26 oktober 2010

Het economisch herstel in Amerika is verder aan het vertragen. In het 2e kwartaal van 2010 bleef de economische groei van de Verenigde Staten steken op 1,7%. Een kwartaal eerder bedroeg die groei nog 3,7%. Ben Bernanke en consorten van de Federal Reserve worden al weer zenuwachtig. Dit komt mede doordat de Amerikaanse kerninflatie nog steeds daalt. De index voor consumentenprijzen steeg in augustus met 0,3%, en de consumentenprijzen, zonder voedsel en benzine, stegen zelfs niet meer, maar bleven gelijk.

Je zou zeggen dat er zomaar deflatie zou kunnen ontstaan, maar daar wil de 'centrale bank' van Amerika niets van weten. Nee, dan liever nog een rondje QE. Sla de inkt en het papier alvast maar in, want we moeten geld gaan printen om de economie te stimuleren voordat het fout gaat. Bernanke, die een essay schreef over de grote depressie van de jaren 30, genaamd Essay on the Great Depression, staat met één been alweer in zijn helicopter, want een deflatoire spiraal zal hoe dan ook worden voorkomen. Tegelijkertijd weet natuurlijk niemand wat de gevolgen op lange termijn zullen zijn van het langdurig laten openstaan van de geldkraan. Ook is nog niet zeker hoeveel dollar er precies uit de geldpersen komen rollen. Maar daar zit Amerikaanse overheid helemaal niet mee. Door alle geldcreatie zal de inflatie waarschijnlijk toenemen en dat komt natuurlijk ten goede van de immense schuld van de Amerikaanse overheid.

Naar verwachting zal de Fed op 3 november aankondigen dat het nog in 2010 met een nieuwe ronde van Quantitative Easing zal gaan beginnen, onder de noemer: QE2. Volgens Goldman Sachs zal de Federal Reserve wellicht tot zo'n 4 biljoen (4000 miljard) aan nieuwe dollars gaan bijdrukken. Het overgrote deel zal worden gebruikt om obligaties te kopen. Geen goed nieuws voor de waarde van de dollar zou je zeggen. Één euro is momenteel nog iets meer dan $1,40 waard, maar zal dit zo blijven met een extra $4.000.000.000.000,- in omloop? Het bedrag van 4 biljoen is volgens Goldman Sachs nodig om aan de zogenaamde Taylor-gap te voldoen, lees hier meer over in een artikel op zero hedge.

Volgens Jim Rogers zal het geld uiteindelijk terecht komen bij de banken die volgens hem nog grote gaten in hun balansen hebben. Hij heeft dan ook absoluut geen interesse om te beleggen in bankaandelen. Ook verwacht hij dat de nieuwe dollars hun weg vinden naar de grondstoffen. In een interview met CNBC gaf hij aan dat hij verwacht dat goud naar de $2000,- zal stijgen en dat ook zilver de opmars naar boven verder doorzet. Prijsstijgingen van commodities zullen alleen maar worden versterkt door QE2. Rogers staat zeer sceptisch tegenover het economisch herstel, omdat de groei sinds de kredietcrisis slechts de oorzaak is van de stimuleringen van de overheden. Volgens Rogers zal de economie in de Verenigde Staten in de komende jaren amper groeien.

Maar er is meer kritiek. Ook Duitsland heeft bezwaar tegen de eventuele nieuwe ronde van stimuleringen. Dat zei de Duitse minister van Economie, Rainer Bruederle, tijdens de G20. Volgens Bruederle is een constante uitbreiding van de geldhoeveelheid ook een soort van manipulatie van de wisselkoers. Toch lijkt het erop dat de Fed de plannen voor kwantitatieve maatregelen gaat doorzetten. Hoeveel miljard er precies uit het niets zal worden gecreëerd zal uiteindelijk wel afhangen van de cijfers over de Amerikaanse economische groei in het derde kwartaal, die aanstaande vrijdag bekend zullen worden gemaakt. Wat vindt u? Is Quantitative Easing 2 een goed idee?



Bron: biflatie.nl