Stephen Hawking en de 'overbodigheid' van God

Laatste wijziging: maandag 10 januari om 15:48, 3785 keer bekeken
 
Groningen, maandag 10 januari 2011

Timeline of the universe

Volgens de M-theorie van Hawking is ons heelal niet het enige, maar bestaan er talrijke heelallen, 10^500 (een 10 met 500 nullen) om precies te zijn. En met zoveel heelallen is het helemaal niet zo verwonderlijk dat er in ieder geval één is die precies de juiste condities biedt voor intelligent leven. Net zoals dat het met de vele planeten en sterrenstelsels in ons heelal, helemaal niet zo gek is dat er één planeet is met exact de juiste omstandigheden voor de mens.

De consequentie van die conclusie is volgens Hawking de overbodigheid van God: we hebben geen welwillende schepper nodig die het heelal speciaal voor ons heeft geschapen.

Als man kan je op een goddelijk ogenblik 200 miljoen zaadcellen produceren, en dan heb je grote kans dat één zaadcel samen met één eicel een prachtige baby schept, met exact de juiste omstandigheden voor de mens in wording. In principe zijn er dus talrijke zaadcellen, miljoenen potentiële baby’s vallen af. – Mijn variatie op de M-theorie van Stephen Hawking, die tevens van mening is dat het universum zichzelf door de zwaartekracht vanuit het niets kan creëren.

Als je redeneert als Hawking is een man eveneens onnodig, omdat er talrijke zaadcellen zijn en er in ieder geval één is die precies de juiste condities biedt voor intelligent leven. Echter, de man schept toevallig wel de zaadcellen, evenals God de ontelbare heelallen...

Een man produceert per keer niet 1 zaadcel, maar talrijke, wel zo’n 200 miljoen om precies te zijn. En met zoveel zaadcellen is het helemaal niet zo verwonderlijk dat er in ieder geval één is die precies samensmelt met die ene eicel en dus de juiste condities biedt voor intelligent leven. De consequentie van die conclusie zou volgens Hawkings redenering de overbodigheid van de man zijn: we hebben geen welwillende man nodig als er zo veel zaadcellen zijn.

Wat is er mis met de M-theorie van Hawking? God blijkt niet overbodig, evenmin als de man. Er kunnen gemakkelijk talrijke andere heelallen bestaan waarin geen intelligent leven bestaat, net als er talrijke zaadcellen bestaan die niet met een eicel tot leven zijn gekomen. Dat doet echter niets af aan het feit dat een God die ons heelal schept kan bestaan, net als de man die moet kunnen bestaan om een baby mogelijk te maken.



Bron: vangodenenmensen