Banken zijn laks met mensenrechten

Laatste wijziging: maandag 14 februari om 11:01, 2687 keer bekeken
 
Groningen, maandag 14 februari 2011

AMSTERDAM - Nederlandse financiële instellingen doen te weinig om te voorkomen dat de olieconcerns en mijnbouwbedrijven waar ze in investeren, mensenrechten schenden. Dat stelt Amnesty International op basis van een maandag gepresenteerd onderzoek.

Amnesty liet in het kader van de Eerlijke Bankwijzer uitzoeken hoe Nederlandse banken en verzekeraars omgaan met investeringen in olieconcern Shell en de mijnbouwers Barrick Gold en Vedanta Resources.

Die bedrijven schenden volgens de onderzoekers mensenrechten in respectievelijk Nigeria, Papoea-Nieuw-Guinea en India, onder meer door milieuvervuiling en onteigeningen.

ABN Amro komt het slechtst uit het onderzoek naar voren. De bank belegt in de drie genoemde bedrijven, maar spreekt ze niet aan op de negatieve effecten van hun operaties op mensenrechten.

bron / Lees verder: Nu.nl

Noot redactie:

Persoonlijk ben ik sinds kort over gestapt naar de ASN bank. Mijn ABN ga ik opzeggen. Heb ik mijn best weer gedaan lijkt me. Mensen geven banken macht. Deze macht kunnen de mensen ook zelf weer intrekken. De mensen, de burgers het klootjes volk geeft en neemt macht. Niemand anders. Egypte is een fantastisch voorbeeld. We zouden hier ook de regering/koningshuis en al die politieke partijen van hun plek moeten jagen. En net als de banken... opbokken met jullie onmenselijke praktijken.. tis gebeurt..nu is de tijd aan ons....hoelang gaan we nog door? Tijd die tikt... tijd gaat veranderen... het is aan de mensheid hoe dit zal verlopen....