Vergeven is goed voor het hart

Laatste wijziging: maandag 13 augustus om 15:23, 2578 keer bekeken
 
Groningen, maandag 13 augustus 2012

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het vergeven van mensen die je hebben gekwetst goed is voor je gezondheid. Onderzoekers van de University of California, San Diego, ontdekten dat mensen die hun woede loslieten minder hoge pieken vertoonden in hun bloeddruk. Vergeven en vergeten is volgens hen daarom goed voor het hart.

Er werd aan meer dan 200 deelnemers gevraagd om te denken aan een moment dat ze flink werden gekwetst door een vriend. De helft van de groep werd gevraagd om te denken aan hoe kwaad hen dit had gemaakt, de andere helft werd aangemoedigd om er op een meer vergevende manier aan terug te denken.

Hierna werden de deelnemers vijf minuten afgeleid. Vervolgens werd hen gevraagd nog eens aan het vervelende voorval terug te denken, maar nu op een manier die ze zelf wensten. De deelnemers waren via draden aan een monitor gekoppeld, die hun bloedruk en hartslag registreerde.

Hieruit bleek dat de 'boze' groep de meeste stijgingen had in de bloeddruk, vergeleken met de meer 'vergevende' groep. Er werd echter geen verschil gemeten in hartslag. Hoewel het om een klein onderzoek gaat, vinden de onderzoekers dat hun resultaten uitwijzen dat mensen die na een stressvolle gebeurtenis in staat zijn om te vergeven veel minder lichamelijk ongemak ondervinden. Korte stijgingen van de bloeddruk zijn niet schadelijk, maar op langere termijn kan een hoge bloeddruk wel de nodige problemen geven, zoals een verhoogd risico op een hartaanval. Vergeven is dus goed voor het hart.Bron: ziezozon.com