Banken op Cyprus gingen met spons over leningen politici en bedrijven

Laatste wijziging: dinsdag 2 april om 08:40, 2438 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 2 april 2013

De Griekse krant Ethnos heeft een lijst gepubliceerd van Cypriotische politici en bedrijven wier leningen bij Cypriotische banken werden kwijtgescholden. Dat gebeurde temidden de schuldencrisis die het land treft en waarvoor spaargelden worden belast.

Op het eiland heerst naar verluidt ongenoegen omdat leningen bij de Bank of Cyprus, Laiki Bank en Hellenic Bank, voor honderduizenden en in één geval miljoenen euro's, klaarblijkelijk gewist zijn.

De lijst werd vandaag gepubliceerd en overgemaakt aan de ethische commissie van het Cypriotische parlement. De lijst bevat namen van politici van de grootste partijen op Cryprus, socialisten en groenen uitgezonderd.

De vraag die rijst, is waarom banken die - in het geval van Bank of Cyprus en Laiki - een geschatte taks van 40 procent heffen op deposito's boven 100.000 euro blijkbaar wel de schulden van politici en hogere ambtenaren konden kwijtschelden.

De lijst zou oorspronkelijk gelekt zijn door een Crypriotisch parlementslid aan een lid van het Europees Parlement. Vandaar viel ze in de handen van Amerikaanse journalisten vooraleer ze in Griekenland belandde.Bron: hln.be